Cultuurmenu

Kunst en cultuur op obs. Oosterhuizen:
1- Cultuurmenu: Schooljaar 2024-2025 
Cultuurwijzer is het coördinatiepunt voor kunst en cultuur in Apeldoorn. Jaarlijks stelt Cultuurwijzer in overleg met een groot aantal culturele instellingen, waaronder o.a. CODA, Gigant, Markant in Apeldoorn een programma samen met een keur aan culturele activiteiten. Via dit cultuurmenu, komen alle leerlingen jaarlijks in aanraking met kunst en cultuur. Elk jaar staat er een andere kunstdiscipline centraal zodat de kinderen in de loop van de jaren alle disciplines hebben gehad:
  • Muziek
  • Cultureel erfgoed
  • Drama
  • Dans
  • Beeldend
  • Literair
  • Fotografie en animatie (audiovisueel)
Dit jaar is dat voor o.b.s. Oosterhuizen de discipline cultureel erfgoed

Programma Cultuurmenu 2024-2025

Binnen het programma werken we samen met educatie van Paleis Het Loo en CODA en Stichting Oorlogsgraven. De planning van het erfgoedprogramma per groep staat in oktober/november 2024 online op de website van Cultuurwijzer. Hieronder het programma in grote lijnen. Wijzigingen voorbehouden. 

 

Groep 1-2 De tuin van de koning 

Programma bestaat uit een bezoek aan Paleis Het Loo 

 

Kom binnen in de tuinen van Paleis Het Loo en laat je overdonderen door de fonteinen, kleurrijke bloemen en bijzondere planten. Al kijkend, ruikend, voelend en zelfs proevend leren de kinderen over alles wat in de tuin van de koning groeit en bloeit. Ook helpen zij mee om de tuin mooi te maken, zoals plantjes water geven en onkruid wieden. Zo ziet alles er weer piekfijn uit. 

Via e-mail wordt een uitgebreide docentenhandleiding met verschillende lessuggesties gemaild waarmee op school het bezoek aan Paleis Het Loo voorbereidt en afgesloten kan worden. 

 

Groep 3-4 Wonen in een paleis 

Programma bestaat uit een bezoek aan Paleis Het Loo. 

 

Hoe wonen koningen en koninginnen? Hoe is een paleis ingericht? Kun je er alleen wonen of werkten mensen in de 17e eeuw ook al thuis? 

Met behulp van een miniatuurpaleis, een koffer vol bijzondere voorwerpen en een museumdocent vol spannende verhalen ontdekken de leerlingen hoe koningen en koninginnen op Paleis Het Loo woonden en vergelijken zij dit met hun eigen huis. 

. 

 

Groep 5-6 Bij de Oranjes 

Programma bestaat uit een bezoek aan Paleis Het Loo. 

 

Hoe is het om koning of koningin te zijn? Hoe leven zij? Gaan zij ook naar school? Ontmoet de mensen die vroeger op Paleis Het Loo woonden en voel je voor één dag koninklijk. 

Tijdens een interactieve ontdekkingstocht door het paleis maken de leerlingen kennis met de Oranjes die op Paleis Het Loo hebben gewoond en met het hofleven. Door te ruiken, voelen, horen en kijken krijgen zij een goed beeld van het reilen en zeilen van een koninklijk hof. 

Hierna onderzoeken de leerlingen de portretten van koningen en koninginnen, om met behulp van voorwerpen een staatsieportret van de klas te kunnen maken. 

 

Groep 7-8 Oranjegevoel  en Herinneringscentrum ’t Apeldoornse Bosch 

Programma bestaat uit  

  • een bezoek aan Paleis Het Loo, Oranjegevoel  
  • een bezoek aan het Herinneringscentrum ‘t Apeldoornse Bosch 

 

Oranjegevoel 

Waarom is Oranje de kleur van Nederland? En hoe zit het met Oranjegevoel? Ontdek het tijdens het spel door de tentoonstelling de Oranjes. 

 

Herinneringscentrum ’t Apeldoornse Bosch 

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch (HAB) is een initiatief van CODA, stichting Apeldoornsche Bosch en de gemeente Apeldoorn. Op deze plek voltrekt zich januari 1943 een onvoorstelbaar drama: de Joods-psychiatrische instelling wordt in de nacht van 21 op 22 januari door de bezetter abrupt ontruimd. Van de bijna 1300 patiënten en personeelsleden keert niemand terug. 

Speciaal voor het primair onderwijs is een educatief programma ontwikkeld waarin geschiedenis en heden samenkomen. Het programma focust vooral op het verhaal van Greta Swart, op wie het boek “Hannah’s Reis, van Martine Letterie, is gebaseerd.